Звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України і Верховної Ради України щодо неприпустимості підвищення ціни на газ для населення

Субота, 05 травня 2018 11:43

Додаток
до рішення 54 сесії міської ради
03.05.2018 № 15/54

ЗВЕРНЕННЯ
депутатів Кам’янець-Подільської міської ради до Президента України, Кабінету Міністрів України і Верховної Ради України щодо неприпустимості підвищення ціни на газ для населення

Природний газ є одним з основних енергоносіїв в Україні. Велика частина необхідного газу видобувається на території держави, решту ми імпортуємо. Зважаючи на об’єктивний стан речей імпорт газу нам необхідний. А, отже, ми повинні враховувати світову ціну на цей енергоносій.
Виходячи із аналізу поточної ситуації, в Україні немає жодних підстав для чергового підвищення ціни на газ для населення. Більше того, такі рішення порушують чинне законодавство країни та права громадян на доступні житлово-комунальні послуги для всіх споживачів.
Ціна газу в Україні для побутових споживачів не еквівалентна ринковій, але розраховується за формулою з урахуванням вартості газу на європейському ринку. Така прив’язка до імпортного продукту є одним із пунктів Меморандуму України з МВФ. Незважаючи на такі умови співпраці, Кабінет Міністрів України не погодився підвищувати ціну на газ для населення та доручив НКРЕКП розробити нову формулу розрахунку ціни на газ для населення.
Враховуючи викладене вище, ми, депутати Кам’янець-Подільської міської ради, звертаємось до Президента України, Верховної Раді України та Кабінету Міністрів України, з вимогою унеможливити будь-які намагання підвищити ціну на газ для населення та залишити діючий тариф, оскільки це викличе неабияке збурення в суспільстві.
Натомість депутатський корпус міської ради рекомендує:
1.    Ухвалити державну програму енергетичної незалежності України за принципом: «зменшення споживання, збільшення видобутку, диверсифікація джерел».
2.    Створити сприятливі умови для підприємницького середовища, територіальних громад та громадян щодо розвитку та використання альтернативних джерел енергії. Запровадити енергоощадні технології на державних та комунальних об’єктах.
3.    Провести енергоаудит – повну інвентаризацію видобутку та виробництва усіх видів енергоносіїв, встановити реальних власників, наявність та законність отриманих ліцензій підприємств вугле-, газо- і нафтовидобутку.
4.    Диверсифікувати імпортні джерела енергоносіїв – не більше ніж 30% від однієї держави-постачальника. Запровадити та розвивати спеціальні торговельні програми (наприклад, проект «Карбамід в обмін на скраплений газ»). Не допустити повернення монополії іноземних енергетичних компаній на українському ринку.
5.    Посилити контроль за прозорістю проведення тендерів на закупівлю обладнання для державних енергетичних підприємств як за обсягом, так і за формуванням собівартості видобутку, розподілом і постачанням вуглеводнів та ціноутворенням в енергетиці.
6.    Збільшити видобуток власних газу, нафти та вугілля. Розвивати поглиблену переробку видобутих енергоносіїв. Встановлювати квоти на експорт видобутих вуглеводнів з території України залежно від їхньої ціни на внутрішньому та світовому ринках, а також залежно від обсягу споживання на внутрішньому ринку.
7.    Домогтися продажу іноземного газу європейським споживачам на східному, а не на західному кордоні України.
8.    Відновити видобуток газу і нафти на шельфі Чорного моря.

Підтримано 54 сесією Кам’янець-Подільської міської ради VІІ скликання
03 травня 2018 року

Прочитано 503 разів